Clubinfo Historie

De oorsprong van de Vughtse Mixed Hockey & Cricketclub MOP (‘Maakt Onderling Plezier’) ligt in ’s-Hertogenbosch. Een dertigtal mannen en vrouwen  kwam begin vorige eeuw in het Plantsoen aan de Hekellaan regelmatig bij elkaar om een partijtje te hockeyen. In oktober 1923 leidde dat tot de oprichting van de ’s-Hertogenbossche mixed hockeyclub MOP.
 
De eerste jaren werd alleen vriendschappelijk gespeeld met en tegen gemengde teams. Een sport die door mannen en vrouwen samen werd beoefend, was heel bijzonder in die tijd. En kennelijk alleen mogelijk in de 'betere  kringen'. Tennis was ook zo’n (gemengde) sport voor de sociale bovenlaag van de bevolking. MOP heeft tot ver na de Tweede Wereldoorlog zijn best gedaan om het wat elitaire karakter van de club vast te houden. Het was slechts mogelijk lid te worden na ballotage. Tegenwoordig is het aanmeldingsformulier online invullen voldoende. MOP heeft ruim 200 senior- en bijna 900 jeugdleden.
 
In 1928 ging MOP competitie spelen bij de Nederlandse Hockey en Bandy Bond. De eerste jaren op het gemeentelijke sportterrein aan de Hekellaan in ‘s-Hertogenbosch. Er waren echter voortdurend problemen met de beschikbaarheid van goede velden. Na enkele verhuizingen kon de club in Vught terecht, op het nieuwe sportcomplex Ons Buiten aan de Loonsebaan. In 1952 werd de naam gewijzigd in 's-Hertogenbossche en Vughtse Mixed Hockeyclub. Pas met de verhuizing in 1991 naar sportpark Bergenshuizen verdween  's-Hertogenbossche uit de clubnaam. 
 
MOP chronologisch
 1913  
De eerste hockeyers werden gesignaleerd in Vught. Als spoedig wordt verhuisd naar het Vonk en Vlamterrein in 's-Hertogenbosch. Er ontstaat een club met 30 leden. Tenue: donkerblauw shirt met lichtblauwe kraag en manchetten en zwarte broek/overgooier. 
 1923 Op 23 oktober worden de statuten van de 's-Hertogenbossche Mixed Hockeyclub MOP (Maakt Onderling Plezier) en bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. De clubkleuren worden wit shirt, rode broek/overgooier en rood/witte kousen. Er wordt vriendschappelijk gespeeld: mixed.
 1928 MOP sluit zich aan bij de Nederlandse Hockey en Bandy Bond (tegenwoordig KNHB) met  2 Heren en 1 Dames team.
 1930 MOP betrekt nieuwe velden op het stortje.
 1932 MOP verhuist naar Hintham.
 1933
MOP betrekt met 86 leden de oefenvelden van Wilhelmina. Het eerste eigen MOP blad verschijnt.
 1935 MOP verhuist naar Frederik Hendriklaan in Vught en viert haar koperen jubileum in het Casino. Mop telt 93 leden.
 1950 De naam MOP wordt gewijzigd in 's-Hertogenbossche en Vughtse Mixed Hockeyclub MOP.
 1953 Onthulling gedenksteen voor in de oorlog gevallen leden. MOP heeft 5 Heren- en 4 Dameselftallen.
 1956 De Stichting Vughtse en 's-Hertogenbossche Cricket Club (in 1953 opgericht) wordt opgenomen binnen MOP de vereniging.
 1957 Bij MOP gaan de Dames veteranen van start. Er waren toen slechts 4 elftallen in heel Brabant. Oranje Zwart, H.T.C.C., Push en MOP. Er was nog geen competitie, die kwam in 1960 pas op gang.
 1963 MOP krijgt een nieuw logo. Vanaf dit jaar zijn er jeugdleden op MOP.
 1969 De eerste jeugdtrainer doet zijn intrede in het kader van het jeugdplan.
 1972 MOP verhuist in het clubhuis van boven naar beneden, want de Zwaluw is nu ook van Prins Hendrik naar een eigen terrein vertrokken. De groene kous met de rood/witte band wordt ingevoerd.
 1973 De cricketafdeling kan bij gebrek aan leden geen competitie spelen.
 1976 Een Dames afdeling start bij de cricket.
 1979 MOP legt met eigen middelen het eerste kunstgrasveld in Zuid-Nederland aan. MOP valt ook van 700 naar 600 leden, maar na een jaar telt MOP 800 leden.
 1989 Historische vergadering in  'de Witte' over de verhuizing naar sportpark Bergenshuizen.
 1991 MOP verhuist naar de huidige locatie op het sportpark Bergenshuizen. De naam wordt gewijzigd in Vughtse Mixed Hockey- en Cricket Club MOP.
 1992 Start van trimhockey.
 1997 MOP heeft een recordaantal van 125 mini’s. De bar wordt vanaf nu verpacht.
 2000 De G-hockey voor verstandelijk gehandicapten gaat van start.
 2003 Het 80-jarig bestaan wordt een week lang gevierd met het lustrum programma 'Schitter en Glitter' voor alle leden in de herfstvakantie.
 2005 Officiële opening van het vierde kunstgrasveld en het eerste Lustrum van G-hockey.
 2007
MOP krijgt een nieuw logo gebaseerd op het allereerste logo van 1923. In oktober behaalt JB1 de voorrondes van de landelijke  kampioenschappen voor het eerst in de geschiedenis van MOP.
 2008
In januari wordt JC1 Nederlands Zaalhockey Kampioen in een finale tegen AMHC Amsterdam.
In dit lustrumjaar werd het 85-jarig bestaan van MOP groots gevierd met het thema 'Gek op MOP'.
 2009 In juni wordt Heren Vet LA voor de eerste keer landskampioen.
 2018 Op 1 september wordt gevierd dat MOP 95 jaar bestaat middels het Festival 'We are family'.
 2020
MOP wordt geconfronteerd met de corona pandemie. Het hockeyseizoen 2019/2020 wordt afgelast en de competitie voor Dames 1 en Heren 1, die bovenaan staan na 12 wedstrijden gespeeld te hebben, moet opnieuw gespeeld worden. Het complex is tijdelijk afgesloten, zo ook is het clubhuis dicht. Later mag er wel gehockeyd worden onder steeds wijzigende corona protocollen. 
De competitie voor het hockeyseizoen 2020/2021 start wel, maar is van korte duur. Met aangescherpte corona regels mag de jeugd wel onderlinge potjes spelen en trainen en de senioren mogen trainen met beperkte maatregelen. Het seizoen 2020/2021 kent geen zaalhockey. De club kiest voor wintercompetitie buiten, echter deze gaat ook niet door. Het seizoen eindigt met enkele competitiewedstrijden in juni 2021.
 2021 Het opstalrecht op het clubhuis (kantine) met de gemeente is vernieuwd en staat op naam van MOP Vereniging voor de komende dertig jaar.