Nieuws wo
13-4
2022

Bij MOP dames veteranen A (Hoofdklasse hockey 30+) is altijd plaats voor extra versterking

Als enige club uit de regio speelt MOP dames veteranen A (Vught) op het hoogste niveau, Hoofdklasse 30+, maar de hockeysters zijn altijd op zoek naar nieuwe aanwas. Aan fanatisme geen gebrek. "Een wedstrijd afzeggen, is nog steeds pijnlijk.”

Zet Renske van der Feen, Michelle Kwantes en Emilie Schoots bij elkaar in één ruimte en het gesprek loopt vanzelf. De drie speelsters van MOP dames veteranen A vullen elkaar voortdurend aan. En de lach ontbreekt eigenlijk nooit, want het team is een hechte vriendinnengroep geworden.  

Kwantes is een van de oprichtsters van het team, dat in 1957 al zijn oorsprong vond. Op een dinsdagavond op de hockeyclub van Rosmalen deed zij met een aantal andere jonge moeders uit Vught mee aan de Busy Ladies Tuesday. Samen besloten ze de overstap te maken naar HC MOP, de hockeyclub in hun eigen dorp. De basis voor een nieuw team was gelegd, want bij de hockeyclub lid worden waar je eigen kinderen ook spelen is praktischer en leuker!

Zo kwam MOP Dames Veteranen A weer tot leven. ”Met jonge hockeymoeders wilden we weer een hecht clubgevoel creëren. Daarom hebben we het initiatief genomen om een team te formeren”, legt de 44-jarige Kwantes uit. 

Promotie naar de hoofdklasse
Dat lukt, met succes. MOP promoveert na drie jaar naar de reserve hoofdklasse, met slechts één nederlaag, één gelijkspel en vijftien zeges. Door corona kozen de hockeysters ervoor een stapje terugdoen om aan het begin van dit seizoen uit te vechten wie op het hoogste niveau mag uitkomen. 

Dat hebben ze gered! Niet alle clubs hebben dat gehaald. ”Corona heeft veel gedaan met het clubleven”, vertelt Kwantes. Sporters, die niet kunnen hockeyen, hebben gezocht naar alternatieven en gevonden. Dat betekent dat sommige clubs niet meer in staat zijn gebleken een team uit te laten komen op het hoogste niveau. Bij MOP is er genoeg animo en krijgen ze inmiddels vragen vanuit de regio om aan te kunnen haken. 

MOP zet door en bestaat nu uit 21 hockeysters, van wie er 19 actief zijn. Emilie Schoots is het nieuwste lid. Zij kwam na zevenenhalf jaar terug uit Amerika en streek neer in Vught. Twee weken na aankomst, was ze al opgenomen in het veteranenteam. ”Eigenlijk heel grappig hoe het is gelopen”, zegt Schoots, die in de Verenigde Staten is blijven hockeyen. "Een vriendin van mij vroeg of ik mee wilde doen. Dat leek mij een leuk idee. Ik heb schoenen gekocht, want de containers waren nog niet aangekomen. Ik zat meteen op mijn plek.” 

Wedstrijdspanning
Hoe zit het eigenlijk met het fanatisme? De leeftijden lopen uiteen van 35 jaar oud (Schoots) tot 50+. Van der Feen, met Kwantes aanvoerster: ”Ik heb het idee dat het fanatisme erger is geworden. Ik heb gewoon wedstrijdspanning op zondagochtend, ik eet dan ook niet goed. Dat lukt gewoon niet.” De 37-jarige midden-midden begint hardop te lachen. "Echt bizar eigenlijk, op deze leeftijd.”

Schoots kan het fanatieke stuk beamen. "Renske is echt een van de meest fanatieke in ons team. Ze zweept ons ook echt op. Zo’n aanjager is wel lekker hoor.” Kwantes vult aan: "Er zijn ook speelsters met meer relativeringsvermogen, maar zij accepteren het fanatisme wel.”

Ondanks de jarenlange ervaring leren de hockeysters bij. Assistent-coach Lauren Aarts van Dames-1 verzorgt op donderdag de training. "Dan staan we, bijvoorbeeld, te scoopen en dan lukt dat bijna niemand. Hilarisch!” Van der Feen schiet in de lach.

Nog altijd leergierig, maar ook gezelligheid en de derde helft zijn belangrijk. "We willen ook plezier met elkaar maken. De Brabantse gastvrijheid is op alle clubs terug te vinden. "Echt supergezellig”, zegt Van der Feen.

Oppassen op zondag
Vaak gaan de kinderen mee op zondagochtend, omdat sommige vaders ook hockeyen bij MOP. De oudste past vaak op de jongsten. Ideaal. Een smoes verzinnen dat het niet lukt om te komen vanwege de kinderen is er niet meer bij volgens medeaanvoerster Kwantes. "Ik vind het echt pijnlijk om een leuke wedstrijd af te zeggen”, vertelt Schoots.  

En leuke duels spelen ze voldoende. Soms ook tegen oud-internationals, zoals Mijntje Donners of Minke Booij. "We waren in extase toen we van Den Bosch wonnen, maar toen deden zij niet mee”, jubelt Kwantes. "Toen kwamen ze op MOP, werden Booij en Donners van stal gehaald en hadden we geen schijn van kans. Tja, dat kan ook gebeuren.” Dan hebben de hockeysters wel een leuke ochtend gehad en drinken ze samen een biertje na afloop, zoals dat hoort bij het Vughtse verenigingsleven. 

Vind je het leuk om een keer mee te trainen? Of ben je geïnteresseerd om mee te spelen in dit team? Stuur dan een email naar [email protected] 

Door Wout Fassbender
Nieuws afbeelding