Nieuws do
5-11
2020

Corona Update MOP – 5 november 2020


Aangescherpte maatregelen per 4 november
Dinsdagavond 3 november is tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat de huidige maatregelen zijn verlengd tot en met half december. Daarnaast is voor een periode van twee weken een aantal aanvullende maatregelen afgekondigd.
Vanaf het begin van de coronacrisis volgt de KNHB de maatregelen en adviezen van de overheid en dat blijven ze ook doen. Voor ons als club zijn deze maatregelen leidend. Gezondheid blijft onverminderd op nummer één. Maar samen sporten is een belangrijke uitlaatklep en houdt ons fit. We kunnen gelukkig blijven hockeyen.

Geldende (aanvullende) maatregelen
Voor de gehele sport gelden per 4 november 22.00 uur de volgende aanvullende maatregelen:
• Tot en met half december kan er géén competitie worden gespeeld.
• Senioren mogen de komende twee weken maximaal in groepjes van 2 trainen (met 1,5 meter afstand).
• Jeugdteams mogen blijven trainen zonder restricties. Aan jeugdteams blijft het toegestaan onderlinge wedstrijden binnen de club te spelen.
• Zaal- en midwintercompetities voor het seizoen 2020-2021 worden geannuleerd.

Midwintercompetitie komt te vervallen
De nieuwe overheidsbesluiten van 3 november en verlenging van bestaande maatregelen dwingen de KNHB ertoe de hervatting van de reguliere veldhockeycompetities (zie hieronder) uit te stellen tot januari 2021. Dat maakt het niet mogelijk een volwaardige midwintercompetitie aan te bieden waardoor helaas de midwintercompetities komen te vervallen dit seizoen.

Veldhockeycompetities hervat
Belangrijk uitgangspunt is dat alle competities worden hervat, zodra dat door de overheid weer wordt toegestaan:

• Scenario 1: starten met competities in januari
De KNHB streeft ernaar, vanzelfsprekend passend bij de dan geldende maatregelen, in januari de competities te hervatten en hoopt dat op 9 en 10 januari de eerste competitiewedstrijden weer kunnen worden gepland. Als dat het geval is, worden de lopende veldhockeycompetities direct hervat. 

• Scenario 2: starten met competities in februari
Wanneer de competities pas in februari weer mogen worden hervat, geldt in hoofdlijnen hetzelfde als bij een start in januari: er wordt direct weer competitie gespeeld zodra dit door de overheid wordt toegestaan. Bij de 1e teams wordt weer rekening gehouden met voorbereidingstijd rekenend vanaf het moment dat de teams weer mogen trainen.

Jeugd
Omdat het aantal speeldagen tot en met einde seizoen in dat geval minder groot is en hierdoor tijd voor een herindeling ontbreekt, bestaat de kans dat met name bij de jeugd aanpassingen in het competitieformat noodzakelijk zijn. De jeugd traint op dit moment door en speelt onderlinge wedstrijden t/m zaterdag 28 november 2020. Indien de KNHB-veldcompetitie niet start in januari, kijkt de jeugd commissie naar een alternatief winterprogramma. Hierover informeren we alle leden in december. 

Senioren
Voor de KNHB en MOP staat het belang van de volksgezondheid en het indammen van het virus op nummer één. De KNHB hoopt dat er over twee weken, als er versoepelingen mogelijk zijn, de clubs de groepstrainingen voor senioren kunnen hervatten. Eerder hebben wetenschappelijke cijfers aangetoond dat (samen) sporten een uitlaatklep is, zowel geestelijk als fysiek. Ook het feit dat mensen door te sporten blijven bewegen is belangrijk, net als het sociale contact dat sport met zich meebrengt. Samen sporten, samen bewegen is er de reden van dat zoveel mensen lid zijn van onze club. Dat is wat we nu het meeste missen. Eerder hebben we ons als MOP strak aan de regels gehouden. De ruimte die de KNHB nu biedt, geeft ons nu de mogelijkheid om, met in achthouding van de regels en daarmee de gezondheid, een vorm te vinden, om ook de senioren te laten hockeyen.

Aanpassing sportprotocol
De aangescherpte maatregelen zijn door NOC*NSF en de sportbonden inmiddels verwerkt in het protocol verantwoord sporten.

Voor nu, zorg voor jezelf en voor elkaar!

Bestuur VMH&CC MOP

Nieuws afbeelding