vmhccmop_historie

Historie Vughtse Mixed Hockey & cricketclub MOP

 

De oorsprong van de Vughtse Mixed Hockey & Cricketclub MOP (‘Maakt Onderling Plezier’) ligt in ’s-Hertogenbosch. Een dertigtal mannen en vrouwen  kwam begin vorige eeuw in het Plantsoen aan de Hekellaan regelmatig bij elkaar om een partijtje te hockeyen. In oktober 1923 leidde dat tot de oprichting van de ’s-Hertogenbossche mixed hockeyclub MOP’.

 

De eerste jaren werd alleen vriendschappelijk gespeeld met en tegen gemengde teams. Een sport die door mannen en vrouwen samen werd beoefend, was heel bijzonder in die tijd. En kennelijk alleen mogelijk in de ‘betere  kringen’. Tennis was ook zo’n (gemengde) sport voor de sociale bovenlaag van de bevolking. MOP heeft tot ver na de Tweede Wereldoorlog zijn best gedaan om het wat elitaire karakter van de club vast te houden. Het was slechts mogelijk lid te worden na ballotage. Tegenwoordig is een aanmeldingsformulier opvragen of downloaden, en inleveren voldoende. Inmiddels is 20 procent van de Vughtse kinderen lid, samen goed voor 55 jeugdelftallen. MOP heeft 200 senior- en ruim 900 jeugdleden.

 

In 1928 ging MOP competitie spelen bij de Nederlandse Hockey en Bandy Bond. De eerste jaren op het gemeentelijke sportterrein aan de Hekellaan in ‘s-Hertogenbosch. Er waren echter voortdurend problemen met de beschikbaarheid van goede velden. Na enkele verhuizingen kon de club in Vught terecht, op het nieuwe sportcomplex Ons Buiten aan de Loonsebaan. In 1952 werd de naam gewijzigd in ’s-Hertogenbossche en Vughtse Mixed Hockeyclub. Pas met de verhuizing in 1991 naar sportpark Bergenshuizen verdween ‘’s-Hertogenbossche’ uit de clubnaam. 

 

 

MOP chronologisch

 

1913     De eerste hockeyers werden gesignaleerd in Vught. Als spoedig wordt verhuisd naar

Vonk en Vlamterrein in ’s-Hertogenbosch. Er ontstaat een club met 30 leden. Tenue: Donkerblauw shirt met lichtblauwe kraag en manchetten en zwarte broek/overgooier.

1923     Op 23 oktober worden de statuten van de ’s-Hertogenbossche Mixed Hockeyclub MOP (Maakt Onderling Plezier) bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. De clubkleuren worden wit shirt,rode broek/overgooier en rood/witte kousen. Er wordt vriendschappelijk gespeeld: mixed.

1928     MOP sluit zich aan bij de  Nederlandse Hockey en Bandy Bond (tegenwoordig KNHB) met 2 heren en 1 dames team.

1930     MOP betrekt nieuwe velden op het stortje.

1932     MOP verhuist naar Hintham.

1933     MOP betrekt met 86 leden de oefenvelden van Wilhelmina. Het eerste eigen MOP blad verschijnt

1935     MOP verhuist naar Frederik Hendriklaan in Vught en viert haar koperen jubileum in het Casino. Mop telt 93 leden.

1950     De naam MOP wordt gewijzigd in ’s-Hertogenbossche en Vughtse Mixed Hockeyclub MOP

1953     Onthulling gedenksteen voor in oorlog gevallen leden. MOP heeft 5 heren- en 4 dameselftallen.

1956     De Stichting Vughtse en ’s-Hertogenbossche Cricket Club (in 1953 opgericht) wordt opgenomen binnen MOP de vereniging.

1957     Bij MOP gaan de dames veteranen van start. Er waren toen slechts 4 elftallen in heel Brabant. Oranje Zwart, H.T.C.C., Push en MOP Er was nog geen competitie, die kwam in 1960 pas op gang.

1963     MOP krijgt een nieuw logo. Vanaf dit jaar jeugdleden op MOP

1969     De eerste jeugdtrainer doet zijn intrede in het kader van het jeugdplan

1972     MOP verhuist in het clubhuis van boven naar beneden, want de Zwaluw is nu ook van Prins Hendrik naar een eigen terrein vertrokken. De groene kous met de rood/witte band wordt ingevoerd

1973     De cricketafdeling kan bij gebrek aan leden geen competitie spelen.

1976     Een dames afdeling bij cricket.

1979     MOP legt met eigen middelen het eerste kunstgrasveld in Zuid-Nederland aan. Valt MOP van 700 naar 600 leden, na een jaar telt MOP 800 leden.

1989     Historische vergadering in ‘de Witte’ over de verhuizing naar Bergenshuizen.

1991     MOP verhuist naar de huidige locatie in het sportpark Bergenshuizen. De naam wordt
            gewijzigd in Vughtse Hockey- en Cricketclub MOP

1992    Start van trimhockey

1997    MOP heeft een recordaantal van 125 mini’s. De bar wordt verpacht.

2000    De G-hockey voor verstandelijk gehandicapten gaat van start

2003    Het 80-jarig bestaan wordt een week lang gevierd met het Lustrum Programma ‘’Schitter en Glitter” voor alle leden in de herfstvakantie.

2005    Officiële opening van het vierde kunstgrasveld en het eerste Lustrum van G-Hockey.

2007    MOP krijgt een nieuw logo gebaseerd op het allereerste logo van 1923

2007    In oktober behalen MOP jongens B1 de voorrondes van de 
           landelijke  kampioenschappen voor het eerst in de geschiedenis van MOP.
2008    In Januari wordt JC1 Nederlandszaalkampioen in een finale tegen AMHC Amsterdam
2009    In dit lustrumjaar werd het 85-jarig bestaan van MOP groots gevierd.
           In juni wordt HVLA voor de eerste keer landskampioen.
         

 

 

Hoofdsponsoren

Graag vragen wij uw speciale aandacht voor een aantal trouwe sponsors die onze vereniging ondersteunen. Speciaal voor MOP-leden geven deze sponsors aantrekkelijke kortingen die u door middel van vouchers kunt verzilveren.