arbitrage_hockeyregels_knhb

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2014-2015 
In deze briefing behandelen we een aantal belangrijke spelregels en geven we aan hoe clubscheidsrechters deze moeten hanteren. 
Dit helpt om samen met je collega voorspelbaar te fluiten, zodat spelers, begeleiders 
en publiek weten waar ze aan toe zijn en niet voor verrassingen komen te staan. 
Op het afgelopen WK in Den Haag waren een aantal spelregels van toepassing die uitsluitend internationaal én in onze Hoofdklasse Dames en Heren gelden. 
Dit betreft het mogen spelen van een bal boven schouderhoogte en een tijdstraf van twee minuten bij een groene kaart. 
Deze regels gelden niet voor wedstrijden gefloten door clubscheidsrechters binnen uw club! 
Speciale spelregels die alleen gelden in de Hoofdklasse 
• In de hoofdklasse geldt voor een groene kaart een tijdstraf van twee minuten. 
• In de hoofdklasse is het spelen van de bal boven schouderhoogte, mits niet gevaarlijk, toegestaan. 
Hierdoor is de spelregel rond hengelen in de hoofdklasse niet van toepassing. De speler die de bal speelt is er verantwoordelijk voor dat er geen gevaar ontstaat. Hij zal zich dus moeten realiseren dat hij een hoge bal niet moet proberen te spelen als er tegenstanders te dichtbij staan. 
• In de hoofdklasse geldt dat er 17 spelers op het wedstrijdformulier mogen staan, mits twee van hen op 1 oktober jonger zijn dan 21 jaar. 
Selfpass 
• Een spelhervatting (vrije slag, inslag, uitslag, lange hoekslag en beginslag) mag met een selfpass worden genomen. Dit geldt niet voor het nemen van een strafcorner, strafbal en bully. 
Aanvallende spelhervatting binnen 23-metergebied 
• Bij een spelhervatting (vrije slag, inslag en lange hoekslag) voor de aanvallende partij binnen het 23-metergebied moeten met uitzondering van de nemer alle spelers op minimaal vijf meter afstand staan. 
• Krijgt een aanvaller binnen vijf meter van de cirkelrand een vrije slag, dan moet de bal teruggelegd worden tot vijf meter buiten de cirkel, zo dicht mogelijk bij de plaats van de overtreding.
• De bal mag vanuit deze spelhervatting niet direct de cirkel in gespeeld worden. Dit mag wel door of via een andere speler (medespeler of tegenstander), die bij het nemen van de spelhervatting op minimaal vijf meter afstand staat. Ook met een selfpass mag de bal door de nemer de cirkel in worden gebracht, maar dan moet de bal eerst minimaal vijf meter hebben afgelegd, voordat hij de cirkel in gespeeld mag worden. 
Dat betekent: na die vijf meter de bal opnieuw raken om de cirkel in te spelen. De bal vijf meter laten rollen voordat de cirkellijn wordt gepasseerd zonder opnieuw te spelen, is dus niet toegestaan. 
• Indien een aanvallende vrije slag is toegekend voor een overtreding binnen het 23-metergebied moet de vrije slag ook binnen het 23-metergebied worden genomen. En dus niet er net buiten om daarmee de moeilijkheid van het niet rechtstreeks de cirkel in mogen spelen te omzeilen. 
Keeper 
• De vliegende keep is een veldspeler met een shirt van afwijkende kleur, die als keeper mag optreden als hij in zijn cirkel is. Hij mág binnen zijn 23-metergebied met een helm op spelen, maar hoeft dat niet.
• Het wisselen van ‘soort keeper’ mag op momenten dat spelerswissels zijn toegestaan. Dit mag dus niet bij een strafcorner maar wel bij een strafbal. Als een keeper bij een strafcorner tegen, niet verder kan of mag spelen, moet hij worden vervangen. Als er op dat moment met een vliegende keep wordt gespeeld, mag deze alleen door een andere vliegende keep worden vervangen. 
• Bij het verdedigen van een strafcorner of een strafbal moet de vliegende keep zijn helm op, maar mag hij geen andere keeperuitrusting aandoen, zoals keeperhandschoenen. 
Gebruik van lichaam en stick 
• Een sliding door een veldspeler waarbij de tegenstander onderuit wordt gehaald, wordt bestraft als een opzettelijke overtreding. Dus met naast de strenge spelstraf ook een gele kaart (tien minuten!) voor de dader. Je hier niet aan houden heeft tot gevolg dat spelers niet meer weten waar de grenzen zijn. 
• Het stoppen of spelen van de bal met de stick boven de schouder is m.u.v. het verdedigen van een doelpoging niet toegestaan en moet worden afgefloten. Indien je als scheidsrechter oordeelt dat het opzettelijk is, zal je binnen het 23-metergebied een strafcorner moeten geven. Vaak is dit het geval wanneer er een aanvaller achter de verdediger staat die zonder die sticks kansrijk zou worden.
Strafcorner 
• Een verdediger mag tijdens de strafcorner een glad masker dragen. Met dit masker op mag hij zijn verdedigende actie afmaken maar niet actief mee gaan doen aan een aanval buiten zijn 23-metergebied. 
Als na de strafcorner het spel wordt hervat met een uitslag of verdedigende vrije slag moet hij eerst zijn masker afzetten alvorens de spelhervatting te mogen nemen. 
• Als een verdediger bij een strafcorner te vroeg uitloopt, wordt de strafcorner opnieuw genomen en moet deze verdediger achter de middenlijn plaatsnemen. Indien de keeper of de vliegende keep te vroeg uitloopt wordt een andere verdediger achter de middenlijn gestuurd. De verdedigende partij bepaalt zelf direct welke verdediger dit moet zijn. In beide gevallen verdedigt het team de strafcorner met een man minder. 
• Indien een aanvaller te vroeg de cirkel inloopt moet hij ook achter de middenlijn plaatsnemen. Maakt de aangever een duidelijke schijnbeweging, dan moet hij als aangever worden vervangen en dan hoeft de te vroeg uitgelopen verdediger niet naar de middenlijn.
• Als na het aangeven van de strafcorner een nieuwe strafcorner wordt gegeven voor bijvoorbeeld een overtreding van een verdediger mag deze nieuwe strafcorner weer met vijf verdedigers worden verdedigd. Ook een eventueel achter de middenlijn gestuurde aanvaller of aangever mag dan weer meedoen. 
Gedrag spelers en begeleiders
• Een strafcorner leidt vaak tot wat commentaar bij de verdedigers die zich klaar maken om de strafcorner te gaan verdedigen. Vaak is dat gewoon wat gefrustreerd gemopper wat niet direct voor de oren van de scheidsrechter is bedoeld. Het is beter om in deze fase iets meer op afstand van hen te gaan staan. 
Persoonlijke straffen 
• Als je een kaart geeft, doe dat dan rustig en niet emotioneel en voorkom dat je in discussie gaat met een speler. Toon de kaart en daarmee is bereikt wat je wilt. Een gesprek erbij is helemaal niet nodig en leidt vaak tot discussie en een reactie van de speler. 
• De straftijd voor een gele kaart is in principe vijf minuten. Alleen voor een fysieke overtreding, op het lichaam gericht is de straf tien minuten. Slidings, neerhalen van spelers, etc. wordt dus bij een gele kaart bestraft met tien minuten, andere gele kaarten betekenen vijf minuten tijdstraf. 
Samenwerken 
• Laat aan de spelers zien dat je met je collega het derde team op het veld bent. Geef duidelijk aan wat je bedoelt als je collega om advies vraagt en wees zelf ook niet om advies te vragen als je dit nodig hebt. 
• Soms zie je iets niet goed. Dan is het als team van scheidsrechters belangrijk om zoveel mogelijk vanelkaar gebruik te maken. Het is de teams om het even wie er de beslissing neemt, zolang het maar de juiste is. Daarvoor hoef je echt niet steeds naar elkaar toe te lopen; oogcontact of een simpel gebaar is vaak al voldoende. 
• Overleg alleen met je collega als je denkt dat hij het voorval vanuit zijn positie ook gezien kán hebben. Aande houding van je collega kun je vaak al zien of overleg wel zin heeft. En als je collega aangeeft dat hij het níét gezien heeft en je dus helaas niet kan helpen, dan moet je dus zélf je beslissing nemen. 
• Natuurlijk moet je fouten trachten te voorkomen, maar áls je ze gemaakt hebt, is de manier waarop je met de vervolgsituatie omspringt vaak bepalend voor je de manier waarop je in de wedstrijd geaccepteerd wordt. Probeer direct je hoofd weer leeg te maken en klaar te zijn voor de volgende beslissing. 
• Mocht je een waarnemingsfout gemaakt hebben, probeer dan om niet eigenwijs vol te houden dat jij absoluut gelijk hebt. Vaak leidt die houding tot veel meer agressie bij de spelers dan de fout zelf. Zeg wat je waarneming was, leg eventueel de beslissing uit, maar denk niet dat de wereld vergaat als je een fout toegeeft. 
De Commissie Spelregels wenst je veel succes het komende seizoen !!!


 

Hoofdsponsoren

Graag vragen wij uw speciale aandacht voor een aantal trouwe sponsors die onze vereniging ondersteunen. Speciaal voor MOP-leden geven deze sponsors aantrekkelijke kortingen die u door middel van vouchers kunt verzilveren.