Hockey Zaalhockey Blaashal


Blaashal op MOP: zaalhockey voor en door alle MOP-leden
Interview met Annemarie Povel, voorzitter MOP Blaashal Commissie - december 2019

Zaalhockey is de snelst groeiende binnensport, maar er komen geen hallen meer bij. Een tijdelijke blaashal kan een oplossing bieden, waardoor alle MOP-leden de hele winter door kunnen blijven hockeyen. Wat is de status van de plannen voor een blaashal op MOP? We vragen het aan Annemarie Povel, voorzitter van de MOP Blaashal Commissie.

Allereerst: wat is de waarde van zaalhockey? 
Zaalhockey geeft door een andere context nieuwe uitdagingen ten opzichte van het veldhockey. Je traint technische, tactische en motorische vaardigheden op een andere manier en in een andere omgeving. Dat is goed voor je ontwikkeling als speler. Je ziet dat kinderen na het zaalseizoen zijn gegroeid in hun hockeyspel. Daarnaast: waarom zou je als hockeyer drie maanden stoppen in de winter?

MOP is toch al best actief in zaalhockey?
Zeker! We hebben al 42 enthousiaste MOP-teams, in zowel de top als in de breedte, die nu zaalhockey spelen. Er worden bijvoorbeeld 12.000 zaalhockeywedstrijden per seizoen gespeeld in ons KNHB District Zuid, 5 jaar geleden was dat de helft. De officiële zaalhockey competitie wordt gespeeld in tien weekenden, maar als team speel je maximaal zes keer (afhankelijke van poule-indeling), waarvan een of twee keer thuis.

Waarom een eigen blaashal op MOP?
Het wordt steeds lastiger om zaalhockeyruimte (voor drie maanden) te vinden in de buurt, omdat zaalverhuurders liever voorrang geven aan huurders die de zaal het hele jaar gebruiken. Onze jeugdleden moeten daardoor naar verschillende zalen, verdeeld over Vught (drie hallen), Haaren en Helvoirt, met bijbehorende huurkosten. Meestal worden ze dan met de auto door ouders gebracht. Met een eigen blaashal op MOP kunnen we de zaalhockeytraining en -competitie op eigen terrein realiseren en kan iedereen gewoon op de fiets naar de zaalhockey. Als we in de winterperiode, van begin december tot eind februari, thuis kunnen spelen is er toestroom naar de club, gebruiken we onze eigen faciliteiten, verhogen we de gezelligheid en de baromzet en wordt de clubband versterkt! Ik zie alleen maar voordelen!

Wat is eigenlijk een blaashal?
Dat is een opblaashal die tijdelijk over ons bestaande veld 2 heen gezet wordt, waar een ondervloer in komt waardoor we 2 volwaardige zaalhockeyvelden met tribunes kunnen realiseren. Hoe dit er dan uit komt te zien, kun je zien op de volgende foto’s.

Weloverwogen beslissing 
Het afgelopen jaar hebben we met de blaashal commissie achter de schermen hard gewerkt aan de realisatie van de blaashal. Het neemt meer tijd in beslag dan we van te voren hadden kunnen voorzien. Ook hebben we met vrijwilligers te maken, waardoor de snelheid er niet altijd optimaal in zit. Het goede nieuws is dat er een omgevingsvergunning is verleend voor tien jaar en we zijn op dit moment in gesprek met de gemeente en SWS voor de garantiestelling. Ook is het bestuur druk bezig is om de structuur voor te bereiden voor goede ophanging van de blaashal activiteiten. We hebben intussen meerdere leveranciers gesproken en is er is uitgebreid contact geweest met vergelijkbare clubs, zoals HGC, die al ervaring hebben met een blaashal. Recent hebben we HC HOD in Valkenswaard bezocht met commissie- en bestuursleden van MOP, een vergelijkbare club met veel ervaring die ze graag delen. Die clubs zijn mega-enthousiast. De blaashal is voor hun club zo’n goede beslissing geweest. 

Wanneer gaat de hal er komen?
De wens is dat we de hal aankomende winter, seizoen 2020/2021, kunnen gebruiken. Het belangrijkste is nu dat de financiering rond komt. 

Hoe gaan we het financieren? 
Zaalhockey wordt betaald door zaalhockey: als we een eigen blaashal hebben, hoeven we geen zaalhuur meer te betalen. Daarnaast kunnen we de hal verhuren aan een andere club, of voor sportkampen en/of clinics gebruiken. 
Voor de financiering van de blaashal is het voor MOP het meest gunstig om via ledenleningen geld te lenen via het obligatieplan. Deze constructie wordt voornamelijk toegepast bij collega hockeyclubs in het land die zo een blaashal realiseren. We willen de blaashal dus gaan financieren met een fiscaal vriendelijke obligatielening en een gunstige externe lening d.m.v. een gemeentegarantie. De participatie van onze leden bij dit plan is van wezenlijk belang. Op deze website en in dit filmpje wordt uitgelegd hoe dit werkt.
   
Heb je suggesties, ideeën of wil je de blaashal steunen met een lening of door te sponsoren? Neem dan contact op met: Annemarie Povel, 06-51853322.

Zet 'm op voor MOP!
Het is een mooi project om de MOP blaashal op te zetten en er moet best nog wat werk verzet worden. Wij zetten er als commissie graag de schouders onder om het voor elkaar te krijgen. Maar hoe mooi is het als de hele club mee blijft doen. Kunnen we op jou rekenen? Alle hulp die je kunt bieden is welkom!
Reageren kan graag via [email protected].

Wanneer geef je ons weer een update?
Begin maart horen jullie weer van ons!


 

Hoofdsponsoren